Sorry, no posts matched your criteria.

Je li za kožu lica bolja hrana životinjskog ili biljnog porijekla

Bilo da ste pobornik hrane životinjskog porijekla ili one biljnog porijekla, i jedna i druga imaju svoje prednosti i nedostatke, a također na različit način utječu i na stanje kože. Odavno je poznato da naša koža šalje signale o stanju našeg organizma, dakle, ono što jedemo, način na koji živimo, da li smo pod stresom, unosimo li dovoljno tečnosti, poput ekg nalaza srca oslikava se na našoj koži. Jedan od mitova kada je o ova dva tipa ishrane riječ je, da hrana životinjskog porijekla može negativno utjecati na našu kožu, dok hrana biljnog porijekla ima pozitivan učinak. Dr. Marianne Meli, dermatologinja i venerolog, švicarske dermatološke klinike Dermanence, stvari ne postavlja crno-bijelo, te pojašnjava da nedvojbeno postoje životinjske namirnice koje mogu negativno utjecati na kožu, ali to može biti slučaj i sa biljnim proizvodima.

I vegani i oni koji se hrane namirnicama životinjskog porijekla na umu trebaju imati zlatno pravilo blistavog tena; što manje šećera, a što više vode i čaja

Naprimjer, mlijeko i mliječni proizvodi povećat će akne na licu sklonom aknama, ali to isto mogu učiniti i ugljikohidrati kao što su: šećer, tjestenina i bijeli hljeb. I u ovom kontekstu značajnu razliku ne pravi činjenica je li neko vegan ili ne. Jednako su i vegani i oni koji konzumiraju hranu životinjskog porijekla izloženi aknama nakon konzumiranja određenih namirnica različitog porijekla. Naprimjer, masna riba ili školjke jako pozitivno djeluju na kožu, jer sadrže u sebi i omegu-3 masne kiseline, željezo ali i cink. Jogurt popravlja ten, jer obiluje proteinima i B vitaminom.

Foto credit:Askar Abayev/Pexels

Pa u čemu je onda ključ, ko je u prednosti, vegani ili oni koji konzumiraju hranu životinjskog porijekla, kada je o ljepoti i zdravlju kože riječ. Odgovor je uravnotežena ishrana i jednih i drugih, koja obiluje vitaminima i mineralima.

Mnogo je, kaže dr. Meli pozitivnih svojstava u veganskim namirnicama, općenito su zdrave, te pozitivno djeluju na stanice kože. Vitamin C koji je izvrstan antioksidans pronalazimo u agrumima i bobičastvom voću, vitamin E u orašastim plodovima i proizvodima od cjelovitih žitarica te beta-karoten u raznom povrću kao što je mrkva, bundeva ili špinat.

Veganska prehrana također nudi obilje zdravih masti s esencijalnim masnim kiselinama. Tu prije svega mislimo na masti u sjemenkama, orašastim plodovima, avokadu i maslinovom ulju.

Nedostatak ove vrste prehrane je što ne sadrži vitamin B12, kojeg tijelo ne može samo proizvesti, a on stanuje u mesu, ribi, plodovima mora, jajima i mliječnim proizvodima.

Ako ste vegan,a želite kožu lica očuvati lijepom i zdravom, jedite što raznovrsniju hranu. Pristalice hrane životinjskog porijekla lakše će kroz svoju ishranu unijeti, organizmu potrebne: željezo, cink, kalcij i jod, dok će veganima to ipak biti malo teže, ali nije nemoguće, važno je samo da im meni bude što šareniji i da svoju ishranu obogate dodacima kojima će organizam opskrbiti sa željezom,cinkom, kalcijem i jodom.

I vegani i oni koji se hrane namirnicama životinjskog porijekla na umu trebaju imati zlatno pravilo blistavog tena; što manje šećera, a što više vode i čaja.

Foto credit:Arnie Watkins/Pexels

Izvor korišten u tekstu: Bolero magazin
Foto credit (naslovna): Nataliya Vaitkevich/Pexels

NAPIŠI KOMENTAR

twenty + 19 =