Sorry, no posts matched your criteria.

Tri recepta zbog kojih ćete kupus gledati drugim očima

Kupus je popularna namirnica ovog podneblja. Može se pripremati svjež ili ga se fermentirati. I u jednom i u drugom slučaju je ukusan, i čini nam se jedina namirnica koju možete jesti u velikim količinama i gubiti kilograme. Zašto? Zato jer razgrađuje masti i ubrzava metabolizam

PUNJENI SLATKI KUPUS

SASTOJCI

  • 1 glavica svežeg kupusa
  • 500 g pilećih karabataka bez kostiju
  • 1 glavica crvenog luka
  • 200 ml kuhanog paradajza
  • 3 čehna bijelog luka
  • 150 g tvrđeg sira
  • 3 kašike prezle
  • suhi začini
  • biber
  • ulje
  • peršun

 

PRIPREMA

  1. Prije nego što kupus stavite u šerpu i počnete kuhati u slanoj vodi, iskružite njegov korijen. Voda neka prelije glavicu kupusa.
  2. Nakon 10 minuta kuhanja, iscijedite ga i ohladite.
  3. Piletinu isijecite na kockice i propržite zajedno s crvenim i bijelim lukom.
  4. Pred kraj prženja u piletinu dodajte kuhani paradajz, peršun, suhe začine i biber.
  5. Kupus stavite u dublju tepsiju i između listova redajte ovaj fil s piletinom.
  6. Na kraju, preko kupusa izrendajte sir i pospite prezlom. Poprskajte s malo ulja i stavite da se peče na 180 Celzijusovih stepeni, dok ne porumeni na vrhu.

Foto credit:Pexels


VALJUŠCI S MESOM I KUPUSOM

SASTOJCI

  • 1 kg krompira
  • 200 g pšeničnog brašna
  • 1 kašičica putera
  • 1 jaje
  • 100 g suhog mesa
  • 300 g kiselog kupusa
  • listovi vlasca
  • so
  • mljeveni biber

PRIPREMA

  1. Krompir operite, skuhajte u ljusci, zatim ga ogulite, usitnite kao za pire krompir i ohladite.
  2. U krompir dodajte maslac, jaje, brašno i malo soli, i od svega napravite tijesto, koje ćete podijeliti na komade. Svaki komad razvaljajte u valjak. Nožem izrežite tijesto na komadiće tako da izgledaju poput valjka i kuhajte u vreloj posoljenoj vodi oko pet minuta, sve dok ne isplivaju na površinu, te ih iscijedite.
  3. U tavi propržite suho meso koje ste prethodno izrezali na trakice, dodajte narezani kiseli kupus i dinstajte oko pet minuta.
  4. Koliko ćete posoliti i staviti bibera ovisi o željama.
  5. Kiseli kupus sa suhim mesom prelijte preko valjušaka, i začinite s malo vlasca.

PITA OD KUPUSA

Pitu od kupusa napravit ćete na isti način kao i svaku drugu pitu, naprimjer krompirušu. Kupus izrendajte na kosim linijama (dakle, ne najsitnije), sitno narežite crveni luk, posolite, pobiberite, povegetite, dodajte ulje i izdinstajte sve na laganoj vatri. Nakon što se ohladi (nije nužno da bude skroz hladan, važno je da ga možete držati u prstima kada ga budete nanosili na razvijenu jufku). Razvijte jufku, pospite ga kao što biste slagali krompirušu ili burek. Nakon što se ispeče zalijete pitu sa proključalim zaljevom (voda, so, ulje ili puter po želji).

KAKO JE SLUŽITI

Pitu od kupusa možete služiti toplu ili hladnu, iako je mnogo ukusnija hladna.

Foto credit.Pexels

NAPIŠI KOMENTAR

1 + 13 =