Sorry, no posts matched your criteria.

Kolač od limuna je klasik, donosimo recept kao iz slastičarne

Kolač od limuna je klasik među poslasticama u kojima možete uživati tokom cijele godine. Uspjeh ovog recepta doista leži u kvaliteti sastojaka. Zato je važno imati najsvježije i najkvalitetnije sastojke koje možete dobiti (posebno limun i maslac). Nemojte koristiti limunov sok koji je prethodno flaširan, već svježe cijeđeni sok od limuna. Odaberite najplodniji, najsočniji organski limun koji možete pronaći. Ako želite, možete upotrijebiti i gotovu koru za tortu iz trgovine, ali zaista preporučujemo da sami napravite slatko prhko tijesto. Lako je, a ukus je neuporediv. Napokon, postoji mnogo načina na koje možete ukrasiti i poslužiti kolač od limuna. Možete nanijeti šlag ili ga ukrasiti bobičastim voćem. Krema od limuna izrađuje se istom tehnikom kao i slastičarska krema, osim što se u receptu umjesto mlijeka koristi svježe iscijeđeni limunov sok.

 

Sastojci

Za koru:

  • 120 g maslaca
  • 80 g šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • 25 g bademovog praha
  • 1 jaje
  • 225 g brašna
  • Za fil od limuna:
  • 3 jaja
  • 120 g šećera
  • 10 g kukuruznog škroba
  • 3 organska limuna
  • 80 g maslaca

Priprema

Za koru:

U velikoj zdjeli pomiješajte maslac i šećer u prahu. Pomiješajte vanilin šećer i bademov prah te dodajte smjesi, zatim jaje i miješajte dok ne postane homogeno. Dodajte brašno i miješajte dok ne dobijete glatko tijesto. Zamotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider na najmanje jedan sat.

Zagrijte pećnicu na 175C ili termostat 5-6. Na blago pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto na 3 mm debljine i stavite ga u neprianjajuću posudu za pitu. Vrh kore obložite papirom za pečenje, da ne bi kora izorjela, pecite 15 minuta na 175C, zatim uklonite papir za pečenje i pecite još 15 minuta dok kora ne postane zlatna.

Za fil od limuna:

U velikoj zdjeli umutite jaja i šećer. Dodajte kukuruzni škrob i ponovo promiješajte. U loncu zagrijte sok od tri organska limuna i uzmite koricu jednog. Polako dodajte vruću smjesu od limuna u jaja i snažno umutite. Smjesu vratite u lonac i kuhajte na umjerenoj vatri dok se ne zgusne. Nastavite kontinuirano miješati nekoliko minuta dok se smjesa ne zgusne do konzistencije rijetke kreme.

Dodajte maslac i miješajte dok se maslac ne otopi. Ulijte fil od limuna na  koru. Stražnjom stranom velike kašike zagladite vrh fila. Prije posluživanja ohladite na sobnoj temperaturi (najmanje 30 minuta). Ukrasite po želji.

 

VRIJEME PRIPREME: 35 minuta

VRIJEME PEČENJA: 35 minuta

VRIJEME HLAĐENJA: 3 sata

UKUPNO VRIJEME: 4 sata i 10 minuta

Foto credit: Unsplash

NAPIŠI KOMENTAR

seventeen + seventeen =