
Uzrokuje li čokolada pojavu prištića i drugih nepravilnosti na koži
Za čokoladu ne treba poseban povod da bi se jela. Jedino se u vrijeme praznika jede u većim količinama. To je jedina hrana s kojom nerijetko pretjeramo, pa se poslije kajemo i odlazimo na dijetu.
Toliko je dobrih prilika za jesti čokoladu! Zar ne? Jedno pitanje stvara dilemu, uzrokuje li ona pojavu prištića i drugih nepravilnosti na koži?
Utjecaj prehrane na kvalitetu kože više ne treba dokazivati. Ako određene namirnice pojačavaju blistavost (mrkva, špinat, brokula i batat bogat beta-karotenom) ili čuvaju mladolikost kože (bobičasto voće),druge, poput čokolade naprimjer, pogoduju određenim stanjima kože. U čokoladi se najčešće traži krivac za pojavu prištića i mrlja.
Idemo riješiti dilemu:
Kada tvrdimo da čokolada uzrokuje prištiće, govorimo li zapravo o čokoladi ili kakau? Važno je znati da čokolada osim kakaa, u sebi sadrži i mnoge druge sastojke poput šećera, masti, lecitina, vrhnja, mlijeka, vanilije ili začina, ali i aditiva i konzervansa. Toliko je dodataka u njoj, koji nisu uvijek korisni za našu kožu.
„Pravi kakao nije prijetnja koži. Naprotiv, njegovo bogatstvo antioksidansima čak je vrlo pogodno, jer pomaže u borbi protiv starenja kože. Čokolada, s druge strane, može biti problematičnija ovisno o sadržaju šećera u njoj“, kaže dr. Marie-Estelle Roux, dermatologinja iz Pariza.
Šećer je taj, dodaje ona, koji može pogoršati određene kožne bolesti kao što su akne, ekcem ili čak psorijaza.
“Brzi šećeri imaju visok glikemijski indeks koji uzrokuje nagli skok šećera u krvi. Kako bi održala idealan nivo šećera u krvi, gušterača tada počinje lučiti veliku dozu inzulina, što je popraćeno, hormonskim učinkom, hiperprodukcijom sebuma. To čini kožu masnijom i time se potiče pojava nesavršenosti poput prištića ili mitesera“, govori ona.

Foto credit:Unsplash
Neke čokolade mogu sadržavati i mlijeko.Većina studija pokazuje kako kravlje mlijeko potiče pojavu akni.
“To se odnosi na kravlje mlijeko koje pijemo, ali ne i na sir ili jogurte”, kaže dr. Roux.
No, koliko god mlijeko bilo rizikofaktor, ono u čokoladi dolazi u minimalnim količinama.
“Doza je ta koja stvara otrov. Drugim riječima, jedan ili dva reda čokolade, čak i ako sadrže šećer i mlijeko, neće nužno uzrokovati probleme na koži. Naravno, ne smijete ga zloupotrijebiti ako imate kožu sklonu aknama ili kožu sklonu pojavi nesavršenosti. Ali bolje je počastiti se s vremena na vrijeme (posebno za priliku kao što je Uskrs!), nego se nakon toga frustrirati i imati kompulzivno ponašanje.
Roux zato preporučuje konzumiranje kvalitetnih čokolada, bogatih kakaom i ručno proizvedenim, jer one u svom sastavu ne posjeduju višak šećera i aditiva koji su štetni za kožu i tijelo općenito.
Foto credit (naslovna):Unsplash